Soalan:

 

Apa hukumnya wanita keluar rumah pergi kerja atau sebagainya tidak memakai stokin yang nampak kedua kakinya di bawah buku lali? Amat sukar juga bagi wanita untuk sentiasa menutup kaki seperti ketika bekerja, ke pasar dan sebagainya.

 

Jawapan:

 

Dalam Islam, seluruh badan wanita adalah aurat melainkan muka dan dua pergelangan tangan. Selain dalil-dalil umum, terdapat juga beberapa dalil yang jelas menunjukkan bahawa bahagian bawah kaki wajib ditutup. Di antaranya ialah hadith Riwayat Ummu Salamah r.a:

 

أنَّ رسولَ اللهِ صلَّى اللهُ عليهِ وسلَّم لما قال في جرِّ الذيلِ ما قال قالت قلتُ يا رسولَ اللهِ فكيف بنا فقال جُرِّيهِ شبرًا فقالت (أم سلمة) إذًا تنكشفُ القدمانِ قال فجُرِّيهِ ذراعًا

 

          Maksudnya:

 

“Rasulullah s.a.w telah bersabda sesuatu mengenai menjulurkan hujung pakaian. Saya bertanya: “Wahai Rasulullah bagaimana dengan kami (kaum wanita)?” Nabi menjawab: “Julurkanlah sejengkal.” Lalu Ummu Salamah bertanya lagi: “Kalau begitu kedua bahagian bawah kaki akan terlihat?.” Nabi bersabda: “Kalau begitu julurkanlah sehasta.” (Riwayat Ahmad dan dianggap hadith sahih oleh Syeikh al-Bani)

 

Maka dalam mazhab Syafie, bahagian kaki adalah aurat. Antara ulama yang menyokong pandangan ini ialah Syeikh al-Albani seperti yang disebut dalam kitab al-Silsilah al-Sahihah. Beliau menyatakan:

 

“Hadith ini dalil bahawa kedua qadam atau bahagian kaki wanita adalah aurat. Dan ini merupakan perkara yang sudah diketahui oleh para wanita di masa Nabi s.a.w. Buktinya ketika Nabi mengatakan: ‘Julurkanlah sejengkal‘, Ummu Salamah berkata: ‘Kalau begitu kedua bahagian bawah kaki akan terlihat?‘ Ia menunjukkan bahawa Ummu Salamah sebelumnya sudah mengetahui bahawa kedua bahagian bawah kaki adalah aurat yang tidak boleh dibuka. Dan hal itu disetujui oleh Nabi s.a.w. Oleh kerana itu, baginda memerintahkannya untuk memanjangkan kainnya sehasta. Dan dalam al-Quran juga ada isyarat terhadap perkara ini iaitu dalam firman Allah yang ertinya, “Dan janganlah mereka memukulkan kaki mereka agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan.

 

Sebahagian ulama berpendapat bahagian bawah kaki bukanlah aurat wanita. Antara mereka ialah Abu Hanifah. Hal ini ada disebut oleh Ibnu Najim dalam kitab al-Bahr al-Ra’iq. Dalam masalah khilaf boleh ditoleransi. Sebab itu Syeikh Abd Karim Zaidan dalam kitab al-Mufassal menyebut kaki wanita dikira sebagai aurat dan wajiblah bagi setiap wanita itu untuk menutupnya.

 

Namun, jika terdapatnya hajat atau keperluan harian yang menyukarkan wanita tersebut untuk menutup kakinya seperti ketika bekerja, pergi ke pasar dan lain-lain lagi, maka dalam hal ini ianya dibolehkan untuk tidak menutupnya.

HUBUNGI KAMI

Tingkat 1, Pusat Pentadbiran Islam Terengganu,
Kompleks Seri Iman,
Jalan Sultan Mohamad,
21100 Kuala Terengganu,
Terengganu Darul Iman.

TEL: +609-6252525
FAX : +609-6235411
E-MAIL: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com